Wappubrunssi Kartanolla!

Kevään varma merkki on wappubrunssi!

Villilän kartanolla juhlitaan wappua 1.5.2020 ihanan wappubrunssin merkeissä. Mutta onko ruokalistalla samoja asioita, kuin 1800-luvulla? 

 

 

Kartanon historia vie meidät 1450-luvulle ja historian kirjat ja tarinat kertovat, että kartanossa on vietetty juhlia sen koko olemassaolon ajan. 

 

Villilän kartanon nykyinen päärakennus on valmistunut vuonna 1852. Sen suunnittelijana toimi Carl Ludvig Engelin oppilas Anders Fredrik Granstedt, joka kuoli kolme vuotta ennen rakennuksen valmistumista. Anders piti erityisesti erittäin makeista leivoksista, niin tarina kertoo.

Andersin kunniaksi wappubrunssilla nautitaan makeaa jälkiruokaa myös 2020-vuonna!

 

Villilän kartanolla pitkät perinteet

Kaksikerroksisessa empiretyylisessä päärakennuksessa on yhteensä 17 huonetta.

 

Kartanon puiston on 1930-luvulla suunnitellut Saksassa opiskellut puutarha-arkkitehti Paul Olsson. Puisto on uusittu 1980-luvulla.

 

Kartanon ruokatalous oli yhdistelmä ikivanhoja raaka-aineita ja uudenaikaisia ruokatavaroita.

 

Kartanoiden ja herrasväkien juhlissa vieraanvaraisuus oli huipussaan 1800-luvulla. Ruokalajeja oli kymmeniä ja ruokailuun käytettiin runsaasti aikaa.

 

1800-luvun kartanon pidossa ostetuissa tavaroissa oli uudenaikaisempia ja monipuolisempia tuotteita.


Ranskanleipä mainitaan ensimmäisen kerran kesäkuussa 1829, oliko sitä Nakkilassa, sitä emme tiedä. Samaan aikaan mainitaan myös pasteijoista, niitä on varmasti nautittu myös Satakunnan juhlissa.

 

Lohen ja rapujen lisäksi tarjottiin eri vuodenaikoina ankeriasta, hummeria, ostereita ja kaviaaria. 1820-luvun lopulla syötiin metvurstia, uuden ajan herkkua sekä jopa poronlihaa!

 

Alkukesästä saapuivat appelsiinit näille pohjoisille leveysasteille, kun taas konvehteja ostettiin erityisesti jouluksi ja ilmaisu "suklaa" tarkoitti sekä juomaa (kaakao) että konvehteja. Ternimaidosta tehty uunijuusto oli yksi kartanon kansanomaisemmista ruuista.

 

2020-luvun tarjottavat wappubrussilla:

  • Hedelmäistä vihersalaattia (G/L)
  • Kartanon maistuvaa salaatinkastiketta (G/L)
  • Vihreää parsaa ja Parmaggio-juustoa (G/L)
  • Katajanmarjalla marinoitua graavilohta (G/L)
  • Lämminsavustettua lohta (G/L)
  • Sillivalikoima (2 eri makua) (G/L)
  • Katkarapu&majoneesikananmunia, nam (G/L)
  • Keitinperunaa (G/L)
  • Pestokuorrutettua naudan paahtopaistia (G/L)
  • Talon mummojen reseptillä tehtyjä lihapullia (G/L)
  • Kermaista ja pehmeää pippurikastiketta (G/L)
  • Talon tuoretta saaristolaisleipää ja aitoa voita
  • Yllätys!

Jälkiruokana:

  • Andersin makea leivonnainen
  • Poppareita 
  • Vaahtokarkkia ja tuoreita mansikoita
  • Tummapaahtoista eettistä kahvia ja valikoima haudutettua teetä

  • Kattaukset klo 11.00 ja 13.00

Hinta:

35€/aikuiset (sisältäen 1 x kaato kuohuviiniä)

15€/ lapset, alle 7-v €/vuosi.

Ennakkoilmoittauminen 24.4.2020 mennessä.

 

Tervetuloa!

0 0
Feed